Actualiteit gegevens: 16-03-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
24482
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 augustus 1983
Kadaster deel/nr: 
82675/9
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Fryslân
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Leeuwarden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Leeuwarden
X-Y coördinaat: 
182920 - 579413

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Gabbema Gasthuis. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect W.C. de Groot. Verdiepingloos gebouw op U-vormige plattegrond, opgetrokken in art-nouveau-vormen uit oranje-rode verblendsteen op trasraam van doffe grijze steen als plint; schilddaken gedekt door rood- en groen geglazuurde pannen.

Verlevendiging van dakvlakken en muurwerk door respectievelijk dakkapellen bekroond door aardewerk pironnen en de toepassing van verschillende soorten en kleuren steen - verglaasd en niet-verglaasd, met en zonder profiel, voor banden, waterlijsten, rollagen, hanekammen en siermetselwerk in boogtrommels etc.

Regelmatige indeling der gevels: in het midden der U-vorm ligt de ingangspartij, met dubbele houten deuren met rondboogvensters en rechthoekige vensters rondom, onder met rode geglazuurde pannen belegde luifel op geprofileerde houten ondersteuningen waartussen bankjes, het geheel bekroond door polychroom tegeltableau in art-nouveau-vormen, waarboven torentje met houten opbouw met klok en ingesnoerde naaldspits met roodgeglazuurde leitjes gedekt.

Op het tegeltableau het opschrift "GABBEMA GASTHUIS", overvleugeld door arend met in zijn klauwen een konijn als voedsel voor de uilen en kraaien onder zijn vleugels (bescherming en liefdadigheid); gekoppelde en enkele vensters met meerruitsverdeling beganegronds; rondboog- en rechthoekige vensters met en zonder luikjes in de dakvlakken. Geprofileerde en boven de zoldervensters omlopende gootlijst en halfronde zinken vergaarbakken met geschulpt randje. Aan de binnenzijde der hoeken van de U-vorm een draaibare bewerkte gietijzeren steun.

In het interieur betegelingen met florale motieven in art-deco-vormen, polychrome ornamenttegels van een dergelijke vormgeving en eenvoudige glas-in-loodramen.

In het gasthuis is een klok van P. Seest, 1762?, diam. 32 cm. aanwezig.

Het voorterrein voorzien van een klinkerbestrating en afgezet door een smeedijzeren hekwerk in eenvoudige art-nouveau-vormen op gemetseld muurtje en tussen dito palen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWijbrand de Geeststraat428921 AMLeeuwarden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapSociale zorg, liefdadigheid

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LeeuwardenG13208