529426 - Omwalling en grachten Leeuwarden
Leeuwarden C 2669
Leeuwarden B 3733
Leeuwarden, omwalling en grachten

Omwalling en grachten.

Van de versterkingen van 1619-'25 resten.

Wissedwinger in 1841 met het gedeelte van het Hoeksterbastion ten O. van de Groningerstraatweg verenigd en in plantsoen herschapen. Tevens het water langs het Schavernek en de Potmarge.

Doeledwinger in 1648 als tuin beplant door Stadhouder Willem Frederik en in 1821/4 opnieuw als openbaar park aangelegd door Roodbaard (Prinsentuin) (1821-'24). Oldehoofsterdwinger, in 1843 als Noorderplantage beplant. Lieve Vrouwepoortsdwinger, 1844 als Westerplantage beplant. Buiten de dwingers een gracht.

In de stad water langs Nieuwstad-Naauw, Kelders, Voorstreek, Tuinen, en langs de Weaze deels in 1398 ontstaan.

De bruggen zijn grotendeels gemetselde pijpen doch merendeels in de laatste decennia herbouwd of verbreed. Oorspronkelijk van afmetingen zijn de Brol en de Langepijp.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Gracht (B)