Leiden G 215
Breestraat 106, 2311 CW te Leiden

Omschrijving

1. Hoekpand uit de 17e eeuw met in de 19e eeuw gewijzigde voorgevel onder rechte kroonlijst, sierankers.

2. Winkelpui met ijzeren versieringen in Art-Nouveau.

Inleiding

In een van oorsprong 17de eeuws hoekpand geplaatste hoekpui van een bakkerswinkel. De WINKELPUI dateert van omstreeks 1905 en is gebouwd in een karakteristieke, destijds in de winkelarchitectuur in zwang zijnde Art Nouveau stijl. Voor het de huidige functie van bakkerswinkel kreeg heeft het nog een bestemming als kantoor gehad. Het pand vormt de afsluiting van een gesloten gevelwand en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Leiden.

Omschrijving

In hout, ijzer, glas en natuursteen opgetrokken symmetrische hoekpui behorend bij een vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken winkel. Geheel hardstenen plint en een eveneens hardstenen omlijsting met gestyleerde florale Art Nouveau motieven. Aan weerszijden van de overhoekse entree een etalagevenster met geprofileerde onderdorpel en gebogen houten traceringen in bovenlicht met korfboog. Hoekingang met portiek. Zich verjongende portiekopening met kwartronde ijzeren korbelen met vakwerkinvulling in de hoeken. Portiekwanden ingevuld met ramen onder bovenlichten met houten hoefijzerbogen en traceringen. Aan weerszijden van de portiekopening een op hardstenen hoekblokken staande en uit vier geklinknagelde kwadrantprofielen van gewalst smeedijzer samengestelde ijzeren kolom. Originele, overhoeks geplaatste, getoogde winkel-glasdeur met asymmetrische, gebogen traceringen onder een bovenlicht als de andere bovenlichten in het portiek. Uit vijf, driehoekige compartimenten met middenknoop bestaand portiekplafond van geprofileerde plankjes. IJzeren puibalken met opgelegde hoekversieringen onder een smalle, licht uitkragende hardstenen rand met kwarthol profiel.

Waardering

De winkelpui is van algemeen cultuurhistorisch belang als karakteristieke uitdrukking van een ontwikkeling in de winkelarchitectuur. De pui is van algemeen architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik, alsmede als goed voorbeeld van winkelarchitectuur in de stijl van de Art Nouveau. Het heeft ensemblewaarde als afsluitend element van een gesloten gevelwand. De pui is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)