Gerecht 10, 2311 TC te Leiden

Omschrijving

WOONHUIS met drie verdiepingen hoge, vijf assen brede gevel aan het Gerecht voor gedeeltelijk ouder huis en ouder achterhuis. Begane grond van de gevel met middenentree aan het eind van de 18e eeuw in de huidige hoofdvormen gebracht met incorporering van gedeelten ouder metselwerk; verdiepingen in aansluitende stijl 19e-eeuws. Stoep met stoeppalen; T-ramen in alle verdiepingen; rechte kroonlijst. Inwendig links het oudste gedeelte: zes stucvelden met staaf- en bloemdecoraties stijl Lodewijk XVI tussen de omstucte moerbinten van een vermoedelijk 17e-eeuwse constructie. Laat achttiende-eeuwse uitmonstering van de gang: opmerkelijk patroon van witte marmeren tegels ingelegd tussen zwarte Namense steen, plinten, neuten, deuromlijstingen en stucplafond. Mooie eikehouten trap klimmend om ovaal trapgat met zeer fraai gesneden Lodewijk XVI aanzetbaluster (aan de muurkant herhaald in reliëf) en ovaal gedraaide balusters. Groot laat 17e- of vroeg 18e-eeuws achterhuis met op de begane grond in de 19e eeuw in de tuin uitgebouwde grote achterkamer. Enkelvoudige balklagen met kraalprofiel en kapconstructie van het achterhuis uit de bouwtijd; bovenste verdieping van het voorhuis laat 19e eeuw. Verbouwd in 1992 waarbij de grote achterkamer in een aantal vertrekken is opgesplitst.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)