Haarlemmerstraat 125, 2312 DN te Leiden

Omschrijving

1. PAND met trapgevel, 1e helft 17e eeuw, pui en vensters later gewijzigd. Het pand is inwendig verheeld met het op de hoek staande winkelpand Stille Mare 1, dat niet is beschermd.

2. WINKELPUI met atelier van edelsmid. De pui is omstreeks 1925 aangebracht in opdracht van de juwelier P.J. van Kampenhout, wiens naam er nog op staat vermeld en is vervaardigd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Art Déco verwante stijl.

Omschrijving

Asymmetrische pui van hardsteen, hout en glas. Winkel-glasdeur met vier ramen tussen geprofileerde regels en aan de binnenzijde bevestigde raamijzers, in ondiep portiek met zich verjongende portiekwanden in het linker deel van de pui. Aan de bovenkant licht verspringende deurposten rustend op hardstenen neuten. Linker portiekwand voorzien van een ijzeren plaat, waarvan de functie niet duidelijk is. Links van de deur en rechts van het etalagevenster een - evenals de plint - zwart geverfde hardstenen hoekpenant. Uit twee vierkante ramen bestaand etalagevenster. In de bovendorpels van de etalagevensters en de bovenkant van de portiekopening de vermeldingen "EDELSMID", "GOUD", "ZILVER", "DIAMANT" en "PAARL" Uit drie rechthoekige segmenten bestaand bovenlicht, elk met symmetrische roedenverdeling en rechthoekige raampjes in diverse formaten. Houten bovenlichtomlijsting met cannelures en vlechtwerk in de bovenhoeken. In het midden van de lijst in goudkleurige letters de naam P.J. van Kampenhout. De pui wordt bekroond door een smalle, licht uitkragende geprofileerde kroonlijst met kleine houten consoles, kwarthol profiel en bekleding van geschulpt zink

De winkelpui is van algemeen cultuurhistorisch belang

- als karakteristieke uitdrukking van een ontwikkeling in de winkelarchitectuur;

- vanwege de esthetische kwaliteiten, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik, alsmede als goed voorbeeld van winkelarchitectuur in een voor het interbellum karakteristieke bouwstijl;

- als waardevol onderdeel van een gesloten gevelwand en als element in het beschermd stadgezicht;

- vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.