Amsterdam M 7086
Keizersgracht 102, 1015 CV te Amsterdam

Omschrijving

v.m.Remonstrantse Kerk: Rechthoekige schuilkerk (1630, sterk verbouwd in de 19e eeuw, o.a. zoldering met lichtkap) met twee galerijen aan elke zijde, gedragen door toscaanse houten zuilen. Ingangsvleugel aan de Keizersgracht uit 1876 met rondboogvensters en boogfries langs de stompe topgevel. Preekstoel, betimmering en banken uit de bouwtijd. Orgelkas uit 1719 door Thomas Weidtmann, gewijzigd in 1862. Het oorspronkelijke binnenwerk van 1719 met wijzigingen door Christian Müller in 1724 werd door Flaes & Brünjes in 1862 geheel vernieuwd. In 1909 vernieuwde P.J. Adema & Zonen de speelmechaniek vrijwel geheel. Bij een restauratie door D.A. Flentrop in 1949 werd de speelmachaniek uit 1909 vervangen door een moderne en werden enkele registers uit 1862 en 1909 gewijzigd.