Leiden D 58
Hogewoerd 96, 2311 HS te Leiden

Omschrijving

1. Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst, ramen door strekken met maskerkoppen gedekt. 17e eeuw. Opkamer. 2. WINKELPUI

Inleiding

Omstreeks 1885 gebouwde winkelpui in het pand. Het betreft een op de hoek van de Hogewoerd en de Kraaierstraat staande hoekpui, die is gebouwd in de voor de bouwtijd kenmerkende stijl van het Eclecticisme. De pui maakte oorspronkelijk deel uit van een winkel waarin volgens de tekst in de plint "TABAK, SIGAREN, KOFFIE en THEE" werden verkocht. Tegenwoordig (dd.1996) is in de winkel een antiekzaak gevestigd.

Omschrijving

De symmetrische hoekpui is grotendeels opgetrokken in hout en glas boven een hardstenen plint, waarin is aangegeven wat er oorspronkelijk in de winkel werd verkocht. In het linker deel van de plint staat TABAK, SIGAREN, in het rechter deel KOFFIE, THEE. De pui wordt, evenals de verdieping erboven, gekenmerkt door een overhoekse entreepartij met boven het hardstenen stoepje een rechtgesloten glasdeur onder een geprofileerd kalf en getoogd bovenlicht met convexe rondingen in de hoeken. Aan weerszijden van de deur een op de plint staande geprofileerde pilaster met schelpdecoraties en kapiteeltjes met acanthusbladmotieven. Aan weerszijden van de entree een samengesteld etalagevenster met twee getoogde ramen met geprofileerde onderdorpels en een op de risalerende delen van de plint staande deelpilaster. Evenals de pilasters aan linker en rechter zijde van de pui zijn deze vergelijkbaar met die naast de deur. De bovenhoeken van de etalageramen zijn eveneens voorzien van convexe rondingen. De onderkanten van de ramen zijn geprofileerd. De pilasters worden beëindigd door kleine, gesneden consoles, die de uitkragende, geprofileerde kroonlijst dragen.

De winkelpui is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als karakteristieke uitdrukking van een ontwikkeling in de winkelarchitectuur.

- vanwege de esthetische kwaliteiten, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik, alsmede als goed voorbeeld van winkelarchitectuur in de stijl van het Eclecticisme.

- vanwege de ensemblewaarde als afsluitend element van twee gesloten gevelwanden en als onderdeel van het beschermde stadsgezicht Leiden.

- vanwege de herkenbaarheid, de gaafheid van het exterieur en de samenhang met de rest van het pand.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis