Nieuwstraat 26 C, 2312 KC te Leiden

Omschrijving

St. Pancras of Hooglandse Kerk. Ned. Herv. Kerk, gebeeldhouwde transeptgevel, portaal W. zijde ontwerp van W. van der Helm, 1665. Grondlegging 1377. Koor omstreeks 1480, schip tot omstreeks 1535 onvoltooid gebleven. Driebeukig schip, gerestaureerd 1884-'90. In de oksel aan zuidoostzijde van de kerk consistorie en doopkamer.

a. Hoofdorgel: Van oorsprong een orgel met Hoofdwerk en Borstwerk, in 1565 gemaakt door Peter de Swart. In 1637 gewijzigd door G. van Hagerbeer tot een orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk. Nadien meermalen gewijzigd en uitgebreid. In 1980 gerestaureerd naar de toestand van Van Hagerbeer en uitgebreid met een vrij Pedaal. b. Kabinetorgel met een klavier, eerste helft 19e eeuw gemaakt met gebruikmaking van ouder materiaal. In de kruisingtoren staat een sterk verroest, doch compleet, mechanisch smeedijzeren torenuurwerk vervaardigd in 1609 door Huijck Claesz. Hopcoper.