Staphorst AG 783
Gemeenteweg 151, 7951 CH te Staphorst

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond; het woongedeelte opgetrokken uit baksteen, het bedrijfsgedeelte grotendeels bekleed met gepotdekselde houten delen en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde daarvan respectievelijk keldervenster waarboven opkamervenster en niet-getoogde een ouder venster vervangt; twee zoldervensters, alle met 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes en luiken. In de achter- zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters waarvan niet alle oorspronkelijk. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling der voorgevel.