Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
25916
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 1973
Kadaster deel/nr: 
82683/43
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oss
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oijen
X-Y coördinaat: 
163789 - 425345

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de noord- en noordwestzijde een verhoogd aangelegd kerkhof. Het kerkje is aan de dijkzijde begrensd door een smeedijzeren hekwerk op bakstenen muur met ezelsrug, terwijl aan de zijde van het kerkhof eenzelfde afscheiding is aangebracht. De voorgevel heeft een gecementeerde plint en een centraal geplaatste ingangspartij met houten omlijsting en entablement. Hierboven is een grijze, natuurstenen gedenksteen met inscriptie ingemetseld ("OP DEN 6 APRIL 1810 IS DOOR IONKVROUWE ACG VERMEULEN DEN EERSTE STEEN GELEGD"). Links en rechts van deze steen is een spitsboogvenster met ijzeren traceringen aangebracht. In de ingezwenkte geveltop met natuurstenen dekplaten en schouderstukken bevindt zich een venster in de vorm van een halve maan. Op de nok van het zadeldak is aan de noordzijde een zeshoekig, open klokkentorentje op dito onderbouw met afsluitende geprofileerde lijst geplaatst; het leien spitsje (maasdekking) wordt door een smeedijzeren kruis met haan bekroond. Het kerkje heeft een omlopende houten gootlijst en is slechts drie traveeën diep. De drie muurvelden van de west- en oostkant hebben tussen de lisenen elk een spitsboogvenster met ijzeren traceringen. De sluitingsmuur aan de driezijdige zuidzijde is blind, de twee aangrenzende muurvelden hebben een identiek spitsboogvenster. Aan oost-, zuid- en westzijde is de gecementeerde lage plinttot meer dan manshoog opgetrokken. Het zadeldak is gedekt met grijze, oud-Hollandse pannen; in het midden is aan de west- en oostzijde een kleine dakkapel met grijze leitjes geplaatst die aan de voorkant is uitgevoerd met lamellen.

In de door een tongewelf overwelfde kerkruimte is in het noorden een neo-klassieke orgeltribune opgesteld met links en rechts van de doorgang pilasters, terwijl half afgesneden pilasters de tribune aan de zijkanten afsluiten. Tegen de zuidwestelijke sluitingsmuur staat een 17e-eeuwse, zeskante eiken preekstoelkuip met koperen lezenaar en getordeerde halfzuilen die zijn voorzien van ionische kapitelen; inwendig bestaat de kuip uit secundair gebruikt materiaal, klankbord en rugstuk ontbreken. Aan de zuidoostelijke sluitingsmuur is een koperen doopbekken bevestigd.

Het kerkje bezit monumentale waarde op basis van de ouderdom die, in samenhang met de kenmerkende, bescheiden afmetingen en eenvoudige uitvoering, als belangwekkende cultuurhistorische karakteristieken van kerkenbouw op het platteland worden beschouwd. De gave uit- en inwendige staat van het kerkje en de nog aanwezige interieurstukken verhogen deze cultuurhistorische waarde in aanzienlijke mate.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOijense Bovendijk395394 LAOijen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OijenF102
OijenF101