Dorpsstraat 83, 3632 AS te Loenen aan de Vecht
Dorpsstraat 81, 3632 AS te Loenen aan de Vecht
Moleneind 3, 3632 DA te Loenen aan de Vecht
Bij Molendijk 36, 3632 EN te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Complex van 18e-eeuws, later vergroot landhuis Beek en Hof (voormalig klooster Mater Dei) in parkaanleg met 18de-eeuwse theekoepel (begin 20ste eeuw verplaatst van Bolenstein) en deels omgeven door tuinmuur. Aan de overzijde van de Dorpsstraat, grenzend aan de Vecht, gelegen overtuin met theekoepel, hek, botenhuis en koetshuis met schuur (apart monumentnummer 26045). Het landhuis, bestaande uit kelder en twee bouwlagen met afgeplat schilddak, gedekt door oudhollandse pannen, is in kern tweede helft 18e-eeuws en bestond uit een entree met aan iedere zijde een vensteras. Het is in 1938 naar links en naar achteren (vleugel met uitgebouwde kapel) uitgebreid in dezelfde stijl, zodanig dat een symmetrische gevel ontstond, waarvan alleen de oude ingang niet meer in de as ligt. Deze entree heeft een dubbele Lodewijk XVI deur met waaiermotieven, een eenvoudige houten omlijsting en een hardstenen stoep. In de rechter zijgevel en achtergevel van het oude gedeelte bevinden zich vensters met een grote 6-ruits empire raamindeling. Het huis is omgeven door een tuin, waarvan de aanleg in de loop der tijd is gewijzigd en die wordt begrensd door de Dorpsstraat, de Molendijk en het Moleneind. Aan de Dorpsstraat wordt de tuin afgesloten door een tuinmuur, die ter plaatse van de voorgevel van het huis inzwenkt. Complex van belang vanwege de afzonderlijke onderdelen, maar ook vanwege de situering in het dorpsbeeld. De voorgevel met de ingezwenkte tuinmuur en de overtuin aan het water verlenen het complex een monumentaal karakter, passend in de reeks van de bescheidener buitenhuizen aan de Vecht.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park