Dorpsstraat 102 E, 3632 AW te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Koetshuis met schuur, behorend bij voormalig klooster Mater Dei (apart monumentnummer 26020). Overtuin met veelhoekige Louis XVI koepel, botenhuis en hek. De bij het landhuis behorende overtuin ligt tegenover de voorgevel van het voormalig klooster, tussen de Dorpsstraat en de Vecht. De tuin is symmetrisch aangelegd en wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek met gietijzeren balustrades. Aan het water een treurwilg en aan de straat een reeks linden. Aan het water een houten theekoepel (18e-eeuws) met een dak van geschubde leien; ramen en deuren met een 18e-eeuwse roedeverdeling. De koepel heeft een vierkante plattegrond, driezijdig uitgebouwd aan de kant van de Vecht. Evenwijdig aan de Dorpsstraat ligt een eenvoudig, 18e-eeuws koetshuis met een laag schilddak, met gebogen dubbele deuren en spaarvelden in de straatgevel. Later, nog in de 18e eeuw, is het uitgebreid met een haaks daarop staande schuur met een zadeldak. Beide gebouwen zijn gedekt door oudhollandse pannen. De schuur heeft een in de 19e eeuw vernieuwde voorgevel.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Overtuin
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur