Lopik F 161
Lopikerweg Oost 176, 3412 KH te Lopikerkapel

Omschrijving

N.H.KERK. De kerk is een eenbeukig bakstenen gebouw (gepleisterd) met hoog koor. (XV). In 1832 is de kerk met behulp van de Staten van Utrecht aanzienlijk hersteld en in 1950 nogmaals geheel gerestaureerd. Inwendig: preekstoel 18e eeuws. Een koperen lezenaar. Een koperen lichtkroon 17e eeuws. Het orgel is 19e eeuws. Op de westwand (houten scheiding van kerk en consistoriekamer) staan twee opschriften te weten: de tien geboden en de twaalf artikelen des geloofs, geschilderd in 1771 door P. Landzaat. Op een balcon onder het orgel twee teksten waartussen een wijzerplaat van het 19e eeuwse uurwerk. In de consistoriekamer een memoriebord plm 1621. Klokkenstoel met klok van G. Schimmel, 1682, diam. 56.5 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, circa 1927, elektrische opwinding.