Amsterdam I 7472
Keizersgracht 516, 1017 EJ te Amsterdam

Omschrijving

Pand met gevel onder rechte lijst (XIX A). Van dit vroeg 19e-eeuwse pand zijn de beganegrond en de eerste verdieping in 1932 volgens de principes van het Nieuwe Bouwen naar ontwerp van A.Bodon ingericht als winkelruimte, in oorsprong bestemd voor de boekhandel Schroder & Dupont. Daartoe is de gevel grotendeels door glas, gevat in smalle stalen kozijnen, vervangen waarbij de beganegrond een teruggerooide plint met getraliede keldervenster bevat, alsmede een buiten de gevel uitstekende luifel; rechts is de ingangsportiek, voorzien van een stalen vitrine en een dito deur met cirkelvormig venster en horizontaal verdeeld bovenlicht. Inwendig is de witgepleisterde ruimte over twee verdiepingen open gehouden, met links een vierkante kolom ter ondersteuning en met langs de lange wanden ter hoogte van de eerste verdieping een smalle gaanderij met stalen buisleuningen; ongeveer in het midden bevindt zich de trap naar het hogere achterhuis; de daaraan grenzende achterbouw wordt verlicht door rechthoekige bovenlichten. Winkelverbouwing in voor het Nieuwe Bouwen karakteristieke architectuur, waarbij de nadruk ligt op een zo functioneel mogelijk gebruik van de - beperkt beschikbare - ruimte en een eigentijdse, abstracte vormgeving en daardoor van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning