Maasland C 3024
Maasland C 3023
Kerkplein 1, 3155 AM te Maasland

Omschrijving

N.H. KERK (Maria Magdalena). Mooi in het dorpsbeeld gelegen grote laat-gotische dorpskerk (midden XV- ca. 1500), bestaande uit een schip met noorderzijbeuk en een smaller koor met noordelijk nevenkoor, beide 5/10 gesloten. Hoge toren met ingesnoerde naaldspits (XV A). 3/8 gesloten doopkapel tegen de zuidgevel van het schip; tegen het koor een sacristie, overwelfd door twee kruisgewelven. Schip, koor en noordzijbeuk worden gedekt door houten tongewelven met trekbalken. In het nevenkoor oorspronkelijke, bakstenen traceringen. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal, in 1888 door J.F. Witte gemaakt voor de Nicolaikerk te Utrecht. In 1957 overgeplaatst naar Maasland in een gewijzigde opstelling en in een nieuwe kas met oude onderdelen. Het kerkhof wordt aan de zuidzijde aan de Doelstraat afgesloten door oude hekken met hardstenen palen en twee toegangshekken (XVIII ?). Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van een anonieme gieter uit 1393, diam. 103,6 cm en twee moderne klokken. Hoog in een steunbeer van de toren is een stenen zonnewijzer opgenomen.