530991 - Pand met tuinhuis
Amsterdam I 1622
Keizersgracht 616, 1017 ER te Amsterdam

Omschrijving

PAND met gevel onder rechte lijst, met hardstenen onderpui, plm 1800. Het tuinhuis in de tuin van het grachtenhuis wordt afzonderlijk beschermd onder monumentnummer 528264.

Het woonhuis dat oorspronkelijk uit 1690 dateert, is omstreeks 1800 zowel intern en extern verbouwd. Evenals de onderpui zijn ook de cordonlijst die de begane grond van de verdiepingen scheidt en de raamdorpels en de vier stoeppalen van hardsteen. Aan de achtergevel is een twintigste-eeuwse aanbouw die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Het interieur bevat nog een aantal uit oogpunt van monumentenzorg waardevolle onderdelen, die voornamelijk van rond 1800 dateren, zoals de marmeren lambris en vloer in de hal en het trappenhuis, zwartmarmeren schoorsteenmantels en stucplafonds op de eerste verdieping. Ook op de tweede verdieping bevinden zich marmeren schoorsteenmantels en stucplafonds. Het gedeelte van de spiltrap tussen eerste en tweede verdieping is van oudere datum.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)