Maastricht A 7432
Grote Gracht 82, 6211 SZ te Maastricht

Omschrijving

HUIS, gebouwd in 1785 door Mathias Soiron voor zijn broers Andre en Guillaume, kanunnikken van het Sint Servaaskapittel. Statige voorgevel, voorzien van een middenrisaliet met jonische pilasters en een bekronend fronton. Hoge benedenbouw van Naamse steen met blokwerk, voorzien van rondboogvensters en een rondbogige koetspoort in het midden. Boven de poort een balkon met smeedijzeren hek op de gebeeldhouwde consoles. Balkondeuren in een rondboogomlijsting met fronton. Verder rechthoekige vensters. Onder de bovenste vensters van het middenrisaliet draperieen. Inwendig terzijde van de doorrit een trappenhuis met stucwerk en een gesneden trapleuning. De doorrit zelf met pilasters. Verschillende vertrekken met een rijke architectuur van stuc met pilasters, dessus-de-portes, schoorsteenmantels en plafonds in Lodewijk XVI-stijl.