Maastricht B 3826
Tongersestraat 53, 6211 LM te Maastricht

Omschrijving

Het voormalig kloostergebouw ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan: 1) De Koetspoort met twee zijpoortjes, welke toegang geeft tot het plein voor de voormalige rectoraat kerk van het Heilige Hart, deel uitmakende van het Canisianum. De poort heeft behoord tot het voormalig huis van de graaf de Vilian XIV, (sinds 1852 in gebruik bij het Jezuïetenklooster) en is in 1938 bij de nieuwbouw verplaatst. De koetspoort is zeer rijk versierd in Lodewijk XV-stijl; de hoofdingang is gevat in een omlijsting van Naamse steen; pilasters met paneelvulling en andere ornamenten in Lodewijk XV-stijl; gebogen hoofdgestel; hierboven een bekroning met drie vazen, waarvan de middelste op een rijk versierd voetstuk; op de binnenwaarts gebogen verbindingsmuur van hoofdpoort en zijpoortjes rusten voluutvormige vleugelstukken.

2) De sierende onderdelen van de topgevel van het hoofdgebouw rechts van de koetspoort. De ornamenten behoorden tot het voormalige huis van de graaf de Vilain XIV en zijn in 1938 in de nieuwbouw verwerkt. Midden op het hoofdgebouw een klokkenstoel met klok van onbekende gieter, 1939, diam. 40 cm.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl