Maastricht B 3862
Vrijthof 18, 6211 LD te Maastricht

Omschrijving

Voormalig Spaans of Brabants Gouvernement, XVI A, gewijzigd in 1670 en later, gedeeltelijk gerestaureerd in 1916/1917. De brede lijstgevel van het mergelstenen gebouw bezit rechts op de verdieping nog drie vensters in 16e eeuwse rondboogomlijstingen met traceringen, en het wapen van Habsburg, resp. het devies van Karel V. Links op de verdieping vier vensters, bekroond door gebogen frontons uit 1670. In de achtergevel zes accoladeboogvensters boven een dichtgemetselde rondboogarcade met balusterzuilen en de voormalige poortdoorgang met een gebeeldhouwd renaissance-fries uit 1545. Inwendig schoorsteenmantels, XVIIIc.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gouvernementshuis