Maastricht B 4953
Maastricht B 965
Vrijthof 36, 6211 LE te Maastricht
Vrijthof 36 C, 6211 LE te Maastricht

Omschrijving

SOCIËTEITSGEBOUW, ondergebracht in een voormalig woonhuis gebouwd omstreeks 1750-1760, en sinds 1763 in gebruik door De Groote Sociëteit. Aan het Vrijthof heeft het pand een lijstgevel met hoekblokken en een ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen, elk met een rechte deklijst. In de afgeknotte eindgevel boven de kroonlijst van de zijgevel twee dergelijke vensteromlijstingen, elk bekroond door een gebogen fronton. Boven de voorgevel twee gemetselde dakkapellen met een dergelijk fronton. Het pand wordt beëindigd door een hoog wolfsdak, met haaks op dit wolfsdak een dwarskap richting de achtergevel. Hier wordt het zadeldak afgesloten door een eindgevel in de vorm van een fronton. De gevelindeling van de achtergevel komt overeen met die van de voor- en zijgevel. De zuidelijke zijgevel is uitgevoerd met speklagen. Kelders met middeleeuws breuksteenwerk. Naast de achterbouw een rondboogpoort met aangekoppelde ingang met bovenlicht in een gebeeldhouwde omlijsting van Naamse steen. Op de begane grond verschillende zalen, met een in 1868 verhoogde Grote Zaal aan de zijde van het Vrijthof met een rijk gedecoreerd neoclassicistisch interieur naar ontwerp van Auguste Castermans.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Sociëteit