Medemblik A 3632
Kerkplein 9, 1671 CR te Medemblik

Omschrijving

Hervormde kerk. Driebeukige door houten gewelven gedekte hallenkerk, aan de oostzijde van de koren beroofd en door ondiepe sluitingen beëindigd in 1860. Zuidelijke zijbeuk nieuw opgetrokken in 1905. Op de pijlers tussen midden- en zijbeuken schilderingen uit 1602. Preekstoel met trap XVII. Afscheiding met dergelijk spijlenfries tussen hoofd- en zijbeuk. Koperen lezenaar XVIIb en doopbekkenhouder met schaal, zandloperhouder en kaarsenarm. Twee doopbogen XVIIIc. Houten koorhek in de noordbeuk waarschijnlijk 1572. Orgel met Hoofdwerk, Borstwerk en Rugwerk, in 1671 gemaakt door Pieter Backer. In 1785 maakt Chr. Batz een nieuw Rugwerk. Herenbank met getoogde paneeltjes en bekroningen van de deurtjes. Zeven blokken banken, XVIII. Koperen memorieplaat voor Lord G.Murray en wapenbord. Zes gebrandschilderde vensters, vier uit 1669-1670, een door atelier Schouten, 1904, een uit 1709, drie grote en drie kleine kronen, XVII.