Meerssen D 2247
Kuileneindestraat 22 A, 6231 KG te Meerssen

Omschrijving

Voormalige synagoge, schilderachtig gelegen; verscholen achter de huizenrij, toegankelijk via een hardstenen trap en een ovaal bordes. Bakstenen, aan de westzijde halfrond gebouw met dakruitertje en rondboogvensters tussen pilasters. Zowel in het oostelijke venster als in het westelijk venster, boven de ingang, zijn de tafelen met de tien geboden opgenomen. Boven de ingang een hebreeuws opschrift en het jaartal 5611 (d.i. 1851). Neoclassicistisch interieur met pilasters, een kroonlijst met trigliefen. Gebogen vrouwengalerij. Van de arke zijn de beide deuren met Hebreeuwse opschriften nog aanwezig, zij het niet meer op de oorspronkelijke plaats. Boven het oostelijke venster ziet men inwendig een Hebreeuwse tekst (Deuteronomium 10 vers 20). Opgetrokken in de jaren 1851, 1853 naar ontwerp van de bouwmeester J.L. Lemmens uit Beek.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel