Snijdersberg 31, 6243 AV te Geulle

Omschrijving

Sober, in baksteen opgetrokken, uit 1878 daterend molengebouw annex woonhuis en schuur met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak en met aanbouwtje onder lessenaardak, waarin het ijzeren bovenslagrad; in het schuurgedeelte twee staldeuren; in het woongedeelte deur en vier T-vensters op begane grond en vier gedeelde vensters op verdieping; molengedeelte met deur en 6-ruits venster; houten en deels gietijzeren drijf- en maalwerk met twee koppels stenen nog volledig intact. Ter functionering van de molen wordt het water vanaf de hoger gelegen molenvijver, voorzien van een met mergel beklede stuwdam, in een houten goot geleid, die door het gebouw over het bovenslagrad heen weer naar buiten loopt en boven het rad van een losklep is voorzien; voor de waterafvoer vanaf de onderzijde van het rad is er een gemetselde duiker. Op het erf een losse, op bescheiden wijze tot appartement verbouwde vakwerkschuur onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak en met haaks daarop een deels open, bakstenen schuur onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Landschappelijk fraai gelegen, nog geheel bedrijfsklaar en zeldzaam voorbeeld van een bovenslagmolen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen