Megen F 484
Kloosterstraat 6, 5366 BH te Megen

KLOOSTER St Antonius van Padua van de Minderbroeders Franciscanen.

Groep van eenvoudige gebouwen om een pandhof; zuid- en westvleugel 1648-1654, oostvleugel en kapel 1670; zuidwaartse uitbreiding van de oostvleugel buiten de pandhof in 1709, gastenkwartier 1713. De door smalle pilasters versterkte kerk heeft met een segmentboog gesloten vensters en een natuurstenen portaal in rustica. Inwendig stucgewelf en houten zangtribune met koorbanken en lezenaars. Drie barokke houten altaarretabels van kort na 1670, met de geslachtswapens van Stepraedt en van Amstel. Eiken preekstoel uit 1696; vijf eiken biechtstoelen uit 1695 met de namen en wapens der schenkers. In een kas van de Gebr. Franssen uit 1846 een instrument van de Gebr. Gradussen uit 1900, met gebruikmaking van ouder pijpwerk. 18e eeuws notehouten Mariabeeld. In de ronde benedenvensters van de kloostergang twintig gebrandschilderde glazen, tien uit 1653, en uit 1678, acht uit 1679, een ongedateerd, met de namen en wapens der schenkers. Drieluik: aanbidding der Koningin (16e eeuw), op paneel; vier 18e eeuwse schilderijen op doek: de H. Lodewijk en de H. Elisabeth ontvangen het kleed der Derde Orde, Kruisiging, Graflegging en Verheerlijking der H. Maagd. 17e- en 18e eeuwse portretten van vroegere ordebroeders. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1535, diam. 38 cm. Op de binnenplaats van het klooster, gebouwd in 1648, zit een grote flink oostelijk afwijkende zonnewijzer, geschilderd op pleisterwerk.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl