Schoolstraat 1, 5366 AT te Megen

Omschrijving

St Servatius. Driebeukige neogotische basiliek zonder transept, gebouw door H.C. Dobbe en gewijd in 1872. Toren met overhoekse steunberen en naaldspits; roosvenster in de westgevel. Inwendig vierkante pijlers, waarin de scheiboogprofielen doorlopen. Gestucadoord houten kruisribgewelven. Tot de inventaris behoren een neogotische orgelkas, een gesneden corpus van een kruisbeeld in barokstijl, tien neogotische lindehouten beelden, twee neogotische biechtstoelen, een aantal gepolychromeerde neogotische beelden en reliefs, afkomstig van gesloopte altaren en een half-ronde preekstoelkuip, thans als altaar gebezigd en eveneens neogotisch. Neogotische gebrandschilderde ramen in het koor en in de eindgevels van de zijbeuken. Orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1879 gemaakt door de Gebr. Gradussen. Doopvont 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van A. de Gravia, 1399, diam. 92 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, is buiten gebruik gesteld.