Beetgum A 2750
Beetgum A 2749
Buorren 13, 9044 ME te Bitgum
Buorren 13 A, 9044 ME te Bitgum

Omschrijving

HERV. KERK en TOREN. Op een verhoogd kerkhof (terprest) gelegen kerk, in 1669 herbouwd bij een rijk door nissen versierde 16e eeuwse toren. In de zuidmuur van de kerk gedenksteen inzake de herbouw door Isabella Susanna thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg en twee poortomlijsting uit 1669. In de kerk preekstoel, 1673 met achterschot en klankbord, doophek, z.g. vrouwenbanken met gesneden wangstukken, tekstborden, alles midden 17e eeuw; 18e eeuwse herenbank, zandstenen epitaaf voor Joh. Onuphrius Schwartzenberg en Maria von Grombach, overl. resp. 1584 en 1564 door Dirck Lieuwes en Jelle Claesszn Rouwbord Schwartzenberg 1763. Een grote zerk, XVII. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1861 gemaakt door P. van Oeckelen ter vervanging van het Chr. Muller-orgel dat thans in de Herv.Kerk te Westerbork staat. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk.