Tsjerkepaed 3, 9033 WT te Deinum
Tsjerkepaed 3 A, 9033 WT te Deinum

Omschrijving

Herv. Kerk en toren, op terprest als Kerkhof. Forse dorpskerk met mooie toren, gelegen op een door een ringweg omgeven terp. Het schip, in oorsprong romaans, is later herhaaldelijk vergroot en gewijzigd. De toren uit drie geledingen bestaand, waarvan de bovenste elk met een enkel spaarveld versierd, is in 1589 bekroond door de sierlijke uivormige spits met vier hoekpinakels. Twee herinneringsstenen inzake de herbouw in de toren. In de kerk twee 16e eeuwse en twee 17e eeuwse grote zerken met renaissance-ornament, waarvan één toegeschreven aan Vincent Lucas, één door Pyter Dircksz en één door Claes Jelles. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1867 gemaakt door W.Hardorff. Klokkenstoel met klok van J. ter Steghe, 1544, diam. 116 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1589.