Hegedyk 12, 9034 XC te Marsum
Hegedyk 14, 9034 XC te Marsum
Hegedyk 8, 9034 XC te Marsum
Hegedyk 22, 9034 XC te Marsum
Hegedyk 6, 9034 XC te Marsum
Hegedyk 36, 9034 XC te Marsum

Omschrijving

Popta-Gasthuis, bestaande uit vier vleugels en een hof en tussen de huizen aan de Buorren een rijk gebeeldhouwd toegangspoortje 1713.

In 1711 gestichte vrijwoningen voor ouden van dagen. Gebeeldhouwde zandstenen ingangspoort in de oostvleugel bekroond door topgevel, ter weerszijden z.g. Vlaamse topgevels van ingezwenkte halsvorm. Tevens voor de oostvleugel een hardstenen stoep en een ijzeren hekwerk. Aan de hofzijde van deze vleugel topgevel met gebeeldhouwde klauwstukken boven de doorgang. Inwendig in de oostvleugel de Heerenkamer en museumkamer.

Aan de hofzijde van de westvleugel, waarin o.m. de wasplaats/slachtplaats is ondergebracht, een Vlaamse top gelijk aan die van de oostvleugel binnenzijde.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid