Slotleane 4 A, 9034 HM te Marsum
Slotleane 1, 9034 HM te Marsum

Omschrijving

Heringastate of Popta-slot, bestaande uit een hoofdgebouw, een vleugel tegen de zuidzijde daarvan en een serre daarachter, een poortgebouw en een tuinaanleg.

Het hoofdgebouw is een in aanleg 16e-eeuwse stins, in de 17e eeuw gewijzigd en in 1906-'08 gerestaureerd. Inwendig onder andere twee 16e-eeuwse bedsteden, een 17e-eeuwse, twee gebeeldhouwde binnenpoortjes, schouw, kast en geldtafel in de voogdenkamer; 17e-eeuwse ingangspoort met steen uit 1687 uit Kornjum afkomstig.

De vleugel aan de zuidzijde dateert uit de 18de eeuw, op de schouw een schilderstuk 1782.

De serre achter de zijvleugel dateert uit de periode van de restauratie 1906-’08.

Het poortgebouw uit 1631 met door trappen gevormde gevel geleed door gekoppelde pilasters; terzijde van de ingangsboog natuurstenen pilasters met een soort leeuwenhermen; in het fries tussen de eerste en tweede verdieping kwartierwapens Heringa-Eysinga. Midden boven de ingang een groot omlijst wapenschild waarin later het wapen Popta is aangebracht.

De tuinaanleg bestaande uit:

-\thet huiseiland omzoomd door een gracht met kademuren, houten beschoeiingen paal met schot, kering van gestapelde dakpannen, trappen en stalten (was/spoelplaats) aan het water. Voorts een voor- en zijterrein met siertuin met o.a. tuinmuren, grondkeringen met terras en zandsteen trappartijen, paden, gazons, perken, tuinbeeld (leeuw) en een kweektuin waarin koude bakken van beton, een pottenhok en een tuinmuur met deur;

-\tEen smeedijzeren hekwerk langs de Hegedyk;

-\tde overtuin (noordelijk van het huiseiland) met boomgaard en sierbloemen tuin met fruitschuur, tuinmuren met deuren en ezelsruggen, houten schuttingen, koude bakken van beton, smeedijzeren hekken op gemetselde fundering, t.p.v. de palen hardstenen blokken en geschoord in de tuin (langs Slotleane);

-\tde Slotleane (ten zuiden en westen van het huiseiland/overtuin) met ten westen van de laan de moestuin en zuidelijk van de laan de bessentuin. Met een smeedijzeren hekwerk op gemetselde fundering, t.p.v. de palen hardstenen blokken en geschoord in de tuin aan beide zijden van het poortgebouw, een kademuur in de singelsloot welke parallel aan de gracht loopt vanaf de zuidzijde van de poort tot aan de Hegedyk, een kering van gestapelde dakpannen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park