Heringastate

Waadhoeke
Marsum

Heringastate of z.g. Popta-slot. In 1906-'08 sterk gerestaureerde in aanleg 16e-eeuwse stins, in de 17e eeuw gewijzigd, in de 18e eeuw met een vleugel vergroot.

Poortgebouw uit 1631 met door trappen gevormde gevel geleed door gekoppelde pilasters; terzijde van de ingangsboog natuurstenen pilasters met een soort leeuwenhermen; in het fries tussen de eerste en tweede verdieping kwartierwapens Heringa-Eysinga. Midden boven de ingang een groot omlijst wapenschild waarin later het wapen Popta is aangebracht.

In de oudste vleugel van het hoofdgebouw twee 16e-eeuwse bedsteden, een 17e-eeuwse, twee gebeeldhouwde binnenpoortjes, schouw, kast en geldtafel in de voogdenkamer; 17e-eeuwse ingangspoort met steen uit 1687 uit Kornjum afkomstig.

Op de schouw in de 18e-eeuwse vleugel schilderstuk 1782.

Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.