Grote Akkerstraat 10, 7941 BB te Meppel
Hoofdstraat 22, 7941 AG te Meppel

Inleiding

Het oude raadhuis met secretarie. Art Nouveau-stijl secretarie aan de Grote Akkerstraat gebouwd in 1910 in opdracht van de gemeente Meppel naar ontwerp van de directeur gemeentewerken D. Monsma. Inmiddels is het pand intern grotendeels verbouwd waarbij onder meer de conciërgewoning is verdwenen.

Omschrijving

Classicistisch raadhuis aan de Hoofdstraat met fronton en natuurstenen bordes. Hoofdingang met gesneden bovenlicht waarin leeuwen en het wapen van Meppel. In de burgemeesterskamer geschilderde behangsels uit 1831 en marmeren schoorsteenmantel.

Secretarie aan de grote Akkerstraat in baksteen opgetrokken over drie bouwlagen en gedekt door een plat dak. Gevelopbouw aan de Grote Akkerstraat met een plint van rode baksteen waarin gietijzeren ventilatieroosters en een opgaand metselwerk in grauwe baksteen afgewisseld met gele verblendstenen banden; gevelafsluiting met geprofileerde goot op klossen waarbij tussen de klossen metselmozaiek is toegepast. Boven de gootlijst en tussen de uitkragende hoekrisalieten is een borstwering met blinde nissen gemetseld. Dit gedeelte bevat enkele hardstenen sierstukken en afdekplaten. Oorspronkelijke gevelindeling met vensters voorzien van neggeblokken, aanzet- en sluitstenen en metselmozaiek in de boogvelden. Twee verticale assen van drie dubbel kozijnen (deels voorzien van snijwerk). Aan de rechterzijde een verticale as met een Art Nouveau-paneeldeur voorzien van smeedijzeren hekwerk; daarboven een venstergroot tableau van geglazuurde stenen waarin diverse Art Nouveau decoraties en tekst: 1910, secretarie en DM(D.Monsma). Boven het tableau een rechtgesloten venster. Binnenplaats met drie oorspronkelijke gevels die allen een rode bakstenen plint hebben, afgedekt met een rollaag (zwarte baksteen) en daarboven opgetrokken zijn in een licht gele verblendsteen. De zijde van het oude raadhuis heeft een souterrain waarin twee wc-deuren voorzien van snijwerk en valraam; rechts een deels gewijzigde deur. Beide verdieping met drievoudig gekoppeld ramen. De gevel van het tussenlid heeft aan de linkerkant enkele rechtgesloten glas-in-lood ramen voor het trappenhuis en aan de rechterkant een loopdeur en een wc-deur voorzien van snijwerk; op de verdiepingen schuiframen met glas-in-lood. De gevel van de secretarie heeft links een rechtgesloten schuifraam; loopdeur met daaraan gekoppeld een venster; verdiepingen met gekoppelde vensters.

INTERIEUR: In de raadzaal zit een gewelfd plafond aangezet met een breed uitkragende lijst.

Waardering

Raadhuis en secretarie van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bestuurlijke ontwikkeling van Meppel, vanwege de bouwgeschiedenis van het gemeentehuis, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw