Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
28629
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 december 1965
Kadaster deel/nr: 
82862/100
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meppel
X-Y coördinaat: 
209263 - 523744

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

NB Het betreft de aanbouw aan een ouder gemeentehuis met adres Hoofdstraat 22.

Inleiding

Secretarie met conciergewoning gebouwd in 1910 in opdracht van de gemeente Meppel naar ontwerp van de directeur gemeentewerken D. Monsma. Het geheel is Art Nouveau-stijl opgebouwd zoals onder meer blijkt uit het tegeltableau waarin een monogram van D. Monsma. Het betreft een aanpassing/uitbreiding van een ouder gemeentehuis (met monumentnummer 28629). Inmiddels is het pand intern grotendeels verbouwd waarbij onder meer de conciergewoning is verdwenen. De bescherming betreft de vernieuwde achtergevel van het oude gemeentehuis, het tussenlid tussen het oude gemeentehuis en de secretarie zelf.

Omschrijving

Secretarie/conciergewoning in baksteen opgetrokken over drie bouwlagen en gedekt door een plat dak. Gevelopbouw aan de Grote Akkerstraat met een plint van rode baksteen waarin gietijzeren ventilatieroosters en een opgaand metselwerk in grauwe baksteen afgewisseld met gele verblendstenen banden; gevelafsluiting met geprofileerde goot op klossen waarbij tussen de klossen metselmozaiek is toegepast. Boven de gootlijst en tussen de uitkragende hoekrisalieten is een borstwering met blinde nissen gemetseld. Dit gedeelte bevat enkele hardstenen sierstukken en afdekplaten. Oorspronkelijke gevelindeling met vensters voorzien van neggeblokken, aanzet- en sluitstenen en metselmozaiek in de boogvelden. Twee verticale assen van drie dubbel kozijnen (deels voorzien van snijwerk). Aan de rechterzijde een verticale as met een Art No uveau-paneeldeur voorzien van smeedijzeren hekwerk; daarboven een venstergroot tableau van geglazuurde stenen waarin diverse Art Nouveau decoraties en tekst: 1910, secretarie en DM. Boven het tableau een rechtgesloten venster. Binnenplaats met drie oorspronkelijke gevels die allen een rode bakstenen plint hebben, afgedekt met een rollaag (zwarte baksteen) en daarboven opgetrokken zijn in een licht gele verblendsteen. De zijde van het oude gemeentehuis heeft een souterrain waarin twee wc-deuren voorzien van snijwerk en valraam; rechts een deels gewijzigde deur. Beide verdieping met drievoudig gekoppeld ramen. De gevel van het tussenlid heeft aan de linkerkant enkele rechtgesloten glas-in-lood ramen voor het trappenhuis en aan de rechterkant een loopdeur en een wc-deur voorzien van snijwerk; op de verdiepingen schuiframen met glas-in-lood. De gevel van de secretarie heeft links een rechtgesloten schuifraam; loopdeur met daaraan gekoppeld een venster; verdiepingen met gekoppelde vensters.

INTERIEUR: In de raadzaal zit een gewelfd plafond aangezet met een breed uitkragende lijst.

Waardering

Secretarie (met voorheen conciergewoning) van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bestuurlijke ontwikkeling van Meppel, vanwege de bouwgeschiedenis van het gemeentehuis, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdstraat227941 AGMeppel
NeeGrote Akkerstraat107941 BBMeppel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenOverheidsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelA8572