Meijel F 159
Bij Hof 8, 5768 RX te Meijel

Inleiding

Op de grens met de provincie Limburg (gemeente Meijel) staat een WATERPUT, genaamd de Sint-Willibrordusput die in de kern uit de Middeleeuwen dateert, en in 1899 werd voorzien van een nieuw puthuis. In 1938 werd op de put een borstbeeld van de heilige geplaatst (beeldhouwer G. Gielen). Kort na 1950 is de put van oorlogsschade hersteld.

Omschrijving

Het in plattegrond ronde puthuis is gemetseld in baksteen, voorzien van gepleisterde banden en wordt bekroond door een witgeschilderde, kunststenen, lage spits met het eerder vermelde beeld. Via een klein, concaaf gesmeed, getralied deurtje kan men het nog aanwezige ijzeren putmechaniek met windas bereiken. De wand van de put is met handvorm steen gemetseld. Op de put een plaquette met de tekst: "St. Wilbertsput anno 700-1900".

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; het heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met weg en water; het is van belang wegens de typologische zeldzaamheid, verbonden met een bijzondere ouderdom.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair