Middelburg L 3111
Groenmarkt 12, 4331 BH te Middelburg

Omschrijving

Nieuwe KERK. Een tweebeukige hallenkerk, ontstaan uit vergrotingen van het schip van de oorspronkelijke Romaanse Kerk. Laatste uitbreiding na de brand van 1568, waardoor de achtkante traptoren tegen de westgevel uit het midden kwam te staan. Bij de invoering van de nieuwe kerkelijke indeling van 1559 verheven tot kathedraal; in 1577 ingericht voor de protestantse godsdienstoefening. Moderne aanbouw met arkade aan de westzijde. Schuin op de kerk geplaatst portaal aan de zuidzijde. De kerk is grondig vernieuwd bij de jongste restauratie; niet alleen de houten tongewelven ook de pijlers met hun kapitelen zijn nieuw. Orgelkas uit 1693, gemaakt door J.A. Schut voor het Duyschot-orgel van de Oude Lutherse Kerk te Amsterdam. In 1886 werd het orgel in de Lutherse Kerk afgebroken. Het Rijksmuseum kreeg de kas in bruikleen. In 1954 heeft de Lutherse Gemeente van Amsterdam de orgelkas aan Middelburg afgestaan. In de oude kas is een nieuw instrument geplaatst van de firma Van Leeuwen.