Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
28953
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82699/88
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 3441
Herenstraat 14, 4331 JT te Middelburg

Omschrijving

Restanten van de in 1705 als eerste buiten Amsterdam gebouwde synagoge; de synagoge was een bouwlaag hoog en gedekt door een schilddak; aan de achterzijde van het gebouw bevond zich een aparte badruimte.

De restanten bestaan uit: de muren van de synagoge, te weten de voorgevel met twee rondboogvensters (een venster nog voorzien van de roedeverdeling, het andere slechts in omtrek bewaard), waartussen een hoger geplaatste oculus; de achtergevel met de nis voor de arke en de oculus erboven, en het metselwerk onder en naast twee vensters, identiek aan die van de voorgevel; de linkerzijgevel (tegen een tuinmuur geplaatst) en de gemene rechterzijmuur; de restanten van de vier basementen van de zuilen onder de v.m. vrouwengalerij, en de met keitjes uitgevoerde Davidster in de vloer van de synagoge-zaal.

Van de v.m. badruimte resteren: twee haaks geplaatste gedeelten muurwerk, gelegen aan het steegje vanaf de Heerenstraat, alsmede twee daartegenover gelegen gemene muren; bovendien het gemetselde en gepleisterde bassin met opstaande rand en twee hardstenen treden; voorts een gedeelte van de gele tegelvloer met zwarte rand.

Een poortje, ingebouwd in het pand Heerenstraat 16/18, toegang gevend vanaf die straat tot de synagoge en de badruimte; op het poortje de tekst: Beit-Hakenesset en daaronder bshnt THLL lpk.

Poortje, synagoge en badruimte zijn van cultuurhistorisch belang en oudheidkundige waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Synagoge