Middelburg L 3494
Lange Delft 94, 4331 AS te Middelburg

Omschrijving

Gasthuiskerk. Gotisch gebouw XVd, oorspronkelijk deel uitmakend van de Gasthuisgebouwen; in 1493 verbouwd tot tweede kapel van het Gasthuis. In 1568 tijdelijk parochiekerk na de brand van de Nieuwe Kerk, 1590 in gebruik genomen door Hervormde gemeente, 1798 afgestaan aan de Rooms-Katholieke gemeente, in 1846 kerk van de Christelijk Afgescheiden gemeente, thans kerk van de Christelijk Gereformeerde Gemeente. Het bakstenen schip van vier traveeën met 3/6 koorsluiting was vanouds ingebouwd aan de zijde van de Lange Delft, zowel als aan die van de Nieuwstraat. Thans ontmanteld en gerestaureerd, waarbij de ingangspartij, die de doorgang naar de Lange Delft aan de straatzijde afsloot, naar de gevel van de kerk zelf is overgebracht. De gewelven van deze vroegere doorgang zijn herplaatst in de vestibule van het (moderne) buurhuis aan de rechterzijde (met XVI gevel). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, midden 18e eeuw gemaakt door onbekende bouwer. In 1832 werd dit orgel als gebruikt instrument in de Herv. Kerk te Sprang geplaatst. In 1874 overgebracht naar Middelburg.