Middelburg L 4022
Londensekaai 35, 4331 JH te Middelburg

Omschrijving

In oorsprong midden 17e eeuws, in 1885 gedeeltelijk gewijzigd PAND, bestaande uit een voorhuis met twee verdiepingen onder een in 1885 aangebracht, met leien, pannen en zink gedekt mansardedak en een door een gang met het voorhuis verbonden, midden 17e eeuws achterhuis met verdieping en sedert 1885 vlakgedekt; tegen het achterhuis een in 1885 aangebrachte serre. De uit 1885 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken, drie vensterassen brede voorgevel heeft een hardstenen plint, een deur met smeedijzeren deurroosters en getoogd bovenlicht, getoogde vensters (met T-ramen op de verdiepingen) en op de verdieping in het midden een balcon op consoles, is afgesloten door een forse kroonlijst met verhoogde velden en gekorniste lijsten bij de "triglyfen" en is voorzien van zware stucwerk (cordon) lijsten, -hoekpilasters, -banden, -strekken boven de vensters op de verdiepingen en -decoraties (plaquettes) op de penanten op de begane grond; diamantkoppen onder de vensters op de 1e verdieping); het voorhuis heeft een gepleisterde achtergevel met 18e eeuwse schuiframen. Het achterhuis heeft aan de binnenplaats een gepleisterde, met een lijst afgesloten gevel; de achtergevel is op de begane grond gepleisterd, op de verdieping opgetrokken in schoon metselwerk en voorzien van T-ramen met getoogde dorpel en 4-ruits bovenlicht, en is afgesloten door een goot op klossen. Inwendig: oorspronkelijke moer- en kinderbinten balklagen. Vlakgedekte kelders met vloeren van hardstenen tegels en estrikken; in kookkelder 18e eeuwse schouw, bedstede-kastenwand en overige wanden bekleed met witte tegels; in kelder onder achterhuis een verborgen trap. De hal en de vertrekken op de begane grond en de verdieping zijn voorzien van ten dele zeer fijn gedetailleerde, 19e eeuwse stucwerkplafonds (in de hal ook de wanden gedecoreerd met stucwerk); enige eenvoudige marmeren (rood en zwart) schouwen; gang met marmeren vloer en ijzeren twee-spiltrap met gietijzeren spijlen ter hoogte van de in 1885 tot keuken verbouwde binnenplaats.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)