Nieuwe Tonge A 754
Kerkring 29, 3244 AH te Nieuwe-Tonge
Kerkring 31, 3244 AH te Nieuwe-Tonge

Omschrijving

Ned.Herv.Kerk. Laat-gotische eenbeukige kruiskerk, omstreeks 1500 met vijfzijdig gesloten koor, overkluisd met tongewelven van hout. Tegen de noordzijde van het schip een hardstenen portaal uit 1777. Doopkapel tegen de zuidzijde van de toren. Bakstenen toren met korte, achthoekige spits en traptoren tegen de noordwand. Kerk en toren gerestaureerd 1967. Tot de inventaris behoren: een eenvoudige preekstoel, begin 19e eeuw met lezenaar in Lodewijk XVI vormen; een rijk gesneden orgelkas, 19e eeuw en een aantal grafzerken uit de 16e en 19e eeuw. Ten noorden van de toren aan de Kerkring een toegangshek met hardstenen pijlers, bekroond door siervazen, Lodewijk XV, afkomstig van het buiten Langendam bij Sommelsdijk en sinds 1842 hier geplaatst. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, is buiten gebruik gesteld.