Sommelsdijk B 1421
Marktveld 13, 3245 AM te Sommelsdijk
Marktveld 15, Sommelsdijk

NED.HERVORMDE KERK.

Overblijfsel van een in 1499 voltooide driebeukige kruiskerk. Hersteld na een brand in 1632, waarbij de kruisingstoren instortte, welke werd vervangen door een nieuwe tegen de westgevel. Na de tweede brand in 1799 werd alleen het schip hersteld en door het slopen van de scheibogen en pijlers tot een ruimte samengetrokken. Herstel voltooid in 1807; toren in 1817 gerestaureerd. Van het gotische koor is slechts de noordgevel met een gedeelte van de sluiting blijven staan. Aan de noordzijde van het schip een hardstenen portaal met fronton, waarin wapen en opzetstuk, bekroond door siervazen in Lodewijk XVI-trant. 1794. Naast dit portaal in de kerkmuur een steen met gotisch opschrift, waaruit blijkt dat de kerk in 1409 werd voltooid. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1912, is buiten gebruik gesteld.

In de kerk een preekstoel met lezenaar, eerste kwart 19e eeuw, en een tekstbord, begin 19e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1821 gemaakt door A. Meere. Herenbank, begin 19e eeuw. Op het terrein van het vroegere koor de ingang tot grafkelder voor de familie van Aerssen van Sommelsdijck, bekroond door een opzetstuk met afgekapt wapen, dat wordt vastgehouden door een leeuw en een griffioen, waaronder: anno 1782.