Moergestel B 2372
Oirschotseweg 11, 5066 CG te Moergestel

Omschrijving

Broothuys. Om nog onverklaarde reden "Broodhuys" geheten herenhuis met grachtje eromheen; in hoofdvorm XVIIe eeuws (er is een steen met jaartal 1673 geweest), oudtijds woning van de schout, later N.H. pastorie, rond 1830 nonnenklooster, later een tijdlang leerlooierij. Huis van vijf traveeën met verdieping, dwars zadeldak tussen topgevels en met middengang en ingang. Schuiframen met kleine roedenverdeling uit omstreeks 1800, aan de achterkant een hijsluik boven, uit de tijd dat het gebouw leerlooierij was, uit welke periode ook het rechtse bijgebouw zal dagtekenen; het andere, linkse, aanvankelijk koetshuis, is daarentegen oorspronkelijk. Een dakruitertje met klok is overgebracht naar de Rozephoeve bij Oisterwijk. Op de haardbalk van de schouw in de keuken in reliëf een weegschaal en het opschrift: HOB FAC ET VIVES (doet dit en gij zult leven).

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)