Moergestel B 3022
Zandstraat 5, 5066 CA te Moergestel

Omschrijving

In en uitwendig nog vrijwel geheel in oorspronkelijke staat verkerend, vroeg 19e eeuws boerderijtje van het Brabantse langgeveltype onder met blauwe muldenpannen gedekt zadeldak (oorspronkelijk met riet gedekt wolfdak) met afhang aan de achterzijde. Gepleisterd woongedeelte met in de voorgevel twee 20-ruits schuifvensters met luiken en daartussen een deur met spitsboogvormig bovenlicht; schuurgedeelte met wanden van geteerde, gepotdekselde delen en kleine vensters. Inwendig: grote (voormalige) woonkeuken met schouw, dennennaaldoven, waarboven een rijskamertje, en twee bedsteden; op zolder grote, met leem beklede liggende schoorstenen. Vanwege de grote gaafheid en de relatieve ouderdom een fraai voorbeeld van een vroeg 19e eeuws, Brabants keuterijtje.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)