Monnickendam A 3571
Noordeinde 5, 1141 AE te Monnickendam

Omschrijving

RAADHUIS, in 1746 gebouwd als woonhuis van de familie Costerus. Monumentale voorgevel met natuurstenen hoeklisenen en een rijke opgezwenkte bekroning in rocaillestijl, waarop een monnikenbeeld XVIIc, staat, dat van het vorige raadhuis afkomstig is. Gesneden deur met Minervakop in omkranst medaillon en halfrond bovenlicht in Lodewijk XVI-stijl in een omlijsting met ionische pilasters. Stoepleuningen in de vorm van ijzeren slangen, waarvan de kop rust op een hardstenen stoeppaal. Gang met stucwerk, XVIIIc, o.a. reliefvoorstellingen, die de jaargetijden symboliseren. Raadzaal met Lodewijk XIV-schoorsteenmantel (voorzien van schilderstuk, XVIIc) en een Lodewijk XV-stucplafond. Trouwzaal in Lodewijk XV-stijl met rijke deuren, deuromlijstingen, stucplafond en goudleerbehang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)