Monnickendam A 3809
Noordeinde 2, 1141 AM te Monnickendam

Omschrijving

Speeltoren. De romp, XVb of XVIa, is zeer waarschijnlijk een overblijfsel van de oudste parochiekerk van Monnickendam. De houten bekroning in Renaissance-stijl dateert uit de jaren 1591,'92, toen de kerk al verdwenen was en de toren reeds deel uitmaakte van een stadhuis. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Thomas Both, 1591, diam. 138,3 cm; een klok van Geert van Wou en Johan Schonenborch, 1513, diam. 95 cm en een klok van Antoni Wilkes, 1663, diam. 35 cm. Mechanisch smeedijzeren uur- en speelwerk vervaardigd door Mr. Roeloff Othszn. te Amsterdam, 1595, voorzien van elektrische opwinding. Klokkenspel, de oudst handbespeelde beiaard ter wereld, bestaande uit 15 klokken van Peter II van den Gheyn, 1595-1597; en 2 klokken van Melchior de Haze ut 1687.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel