Monnickendam A 1
Monnickendam A 2
De Zarken 2, 1141 BL te Monnickendam

Omschrijving

Grote of Sint Nicolaaskerk. Zeer grote driehoekige HALLENKERK, XV-XVI-XVII, met laatgotische westtoren, XVIa. Aan de noordzijde twee laatgotische portaalaanbouwen en daar tussenin een gebouw met renaissancegevel uit 1620. Zerkenvloer. Altaarsteen bij de zuidelijke ingang. Koorhek met rijk snijwerk, XVIb, 1563 en later. Doopvont, XV. Preekstoel, 1695, met klankbordbekroning in Lodewijk XVI-stijl. Twee koperen lezenaars en koperen doopboog, XVII. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1781 gemaakt door J.M. Gerstenhauer met gebruikmaking van oud pijpwerk. Zeven herenbanken en kerkbanken, XVII. Epitaaf voor Jan Nieuwenhuyzen, 1807. Negen koperen lichtkronen, XVII. Klokkenstoel met klok van Everhardus Splinter, 1641, diam. 171,2 cm. In de dakruiter klok van Petit en Fritsen, 1871, diam. 42,4 cm.