Mijnsheerenland D 2852
Kerkplein 1 A, 3271 BG te Mijnsheerenland

Omschrijving

Ned. Herv. KERK. Laat-gotisch bouwwerk, ca. 1500, met eenbeukig schip, smalle driezijdig gesloten koor. Inventaris: preekstoel met doophek (1646), koorhek uit de bouwtijd, herengestoelte met getoogde panelen (1651) en in het koor zwart marmeren graftombe met aan de lange zijden spitsboognissen en op de dekplaat het liggende beeld van Elisabeth van Loon, weduwe van Frank van Praet (plm 1514). Oorspronkelijk eenklaviers orgel, ca. 1750 door J.H.H. Batz gebouwd voor de Waalse Kerk te Heusden. In 1818 overgeplaatst naar de Herv.Kerk te Geertruidenberg. In 1861 naar de Herv.Kerk te Middelharnis en in 1878 aangekocht door Mijnsheerenland. Bij de restauratie in 1965/67 werd een nieuw Rugwerk bijgeplaatst. Alleen de hoofdkas en het pijpwerk van Batz vallen binnen de bescherming. Grafzerken (XVII).