Est en Opijnen B 1055
Est en Opijnen B 67
Dorpsstraat 8, 4185 NA te Est

Omschrijving

Herv. Kerk. Eenvoudig zaalkerkje uit het midden der 18e eeuw. Tongewelf met trekbalken, klokkentorentje boven de voorgevel, later aangebouwde consistoriekamer. Tot de inventaris behoren: een preekstoel met lezenaar, zandloperhouder, doopbekkenhouder en lichtarm, omstreeks 1800. Gebodenbord, 18e eeuw; bord met geloofsbelijdenis, 18e eeuw; twee psalmbordjes, 18e eeuw; eenvoudig doophek, banken en herengestoelte, derde kwart 19e eeuw; twee kaarsenkroontjes, 18e eeuw; witmarmeren epitaaf, Lodewijk XV, voor de Ambachtsheer Jacob Timmers (overleden 1761). In een Lodewijk XV-kas een eenklaviers orgel, in 1764 gemaakt door M. de Crane. Klokkenstoel met klok van J. Specht, 1747, diam. 55,5 cm. Mechanisch torenuurwerk Gebr. Van Bergen, Midwolda, later voorzien van elektrische opwinding.