Ophemert C 459
Akkersestraat 17, 4061 BG te Ophemert

Omschrijving

Boerderij "Abtdij" overblijfsel van een middeleeuwse bouwhof der St. Paulusabdij te Utrecht. Rechthoekig woonhuis, gedeeltelijk gepleisterd, onder zadeldak. Gewijzigd in 1895. Het rechterdeel van het huis is opgetrokken uit middeleeuws muurwerk en is onderkelderd. In de rechter zijgevel twee smalle vensters met ontlastingsboogjes. In de voorgevel vensters met zesruitsramen. 19e eeuwse achtervleugel, parallel aan het voorhuis. Voorts links een door pannen wolfdak gedekt, gepleisterde schuur, 18e eeuw (?). Rechts achter het hoofdgebouw een bak- en zomerhuisje vermoedelijk uit de 19e eeuw. Rechts voor het hoofdgebouw, in het verlengde van het voorhuis een tuinmuur vermoedelijk uit 1895. Voor het woonhuis en de stal als erfafscheiding met de Akkersestraat een smeedijzeren hek uit het eind van de 19e eeuw.