520756 - Boerderij-complex
Est en Opijnen E 291
Esterweg 47, 4061 PX te Ophemert

Omschrijving

T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband.

De symmetrische VOORGEVEL (zuidwestgevel) met gepleisterde plint is vijf vensterassen breed met een licht risalerende middenas. De ingangspartij bevindt zich in de middenas bestaande uit een natuurstenen bordes, een niet oorspronkelijke deur met twee-ruits bovenlicht omsloten door een geprofileerde houten omlijsting met kroongestel. Op de verdieping bevindt zich een liggend, twee-ruits valraam aan de bovenzijde afgesloten door een strek. Op de begane grond in de linkertravee bevinden zich twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. Op de verdieping bevindt zich een centraal geplaatst twee-ruits valraam. Alle vensteropeningen worden afgesloten door een anderhalf steens strek. Uiterst links wordt de travee afgesloten door een bakstenen hoekliseen. De rechtertravee is het spiegelbeeld van de linkertravee.

De LINKERZIJGEVEL (noordwestgevel) bestaat uit de zijgevel van het achter- en voorhuis. in de zijgevel met gepleisterde plint van het achterhuis bevinden zich twee segmentboogvormige stalramen met ijzeren roedenverdeling aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. Uiterst rechts in de zijgevel van het achterhuis bevindt zich een rechthoekige, geklampte enkele deur gevolgd door twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken ter plaatse van de keuken. Links in de zijgevel met gepleisterde plint van het voorhuis bevindt zich een B-venster aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag.

Centraal in de ACHTERGEVEL (noordoostgevel) bevindt zich een deelbare, dubbele, segmentboogvormige deeldeur. Boven de deeldeuren bevindt zich een afsteek aan de onderzijde afgesloten door een strekse rollaag. Uiterst links en rechts van de deeldeuren bevindt zich een korfboogvormige, geklampte staldeur. Links bevindt zich een doorgetrokken dakschild waaronder een houten aanbouw. Rechts in de gevel bevindt zich een klein, hoog geplaatst vier-ruits, vierkant raam.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidwestgevel) bestaat uit de zijgevel van het voor- en achterhuis. In de zijgevel van het voorhuis bevindt zich een vensteropening

Het INTERIEUR van het voor- en achterhuis is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer een houten gemarmerde schouw, paneeldeuren, estrekken, vloer van zwarte Namense tegels en balkenplafonds. De driebeukige deel bestaat uit ankerbalkgebinten.

Waardering

T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis met middenlangsdeel en afsteek uit het einde van de negentiende eeuw.

Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuwse T-boerderij met afsteek met oorspronkelijk in- en exterieur als onderdeel van een boerderijcomplex.

Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de boerderij, als onderdeel van een boerderijcomplex, buiten de bebouwde kom van Ophemert.

Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type T-boerderij met afsteek van belang voor de ontwikkeling van boerderijen in Nederland.