Ophemert G 1409
Ophemert G 1175
Molenstraat 17, 4061 AA te Ophemert

Omschrijving

Herv. kerk. Van de laatgotische dorpskerk is het veelhoekige gesloten koor, versierd met natuurstenen blokken aan de steunberen en met blokken in de vensterneggen, bewaard gebleven. Het koor is overdekt door een netgewelf. Het schip is vernieuwd in 1858 en in een aan het gotische koor aangepaste trant andermaal vernieuwd omstreeks 1955.

Kerkhofmuur. Bakstenen muur rond het kerkhof, 18e eeuw (?).

Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 1662, en zes 18e eeuwse rouwborden. Tweeklaviers orgel, in 1859 gemaakt door C.G.F.Witte. Het oorspronkelijke front ging tijdens een beschieting van de toren in 1944-1945 verloren. In 1952 maakte de fa. J.C. Sanders een nieuwe kas van vurenhout en hardboard. In 1988 is het orgel gerestaureerd door H.B. Scheuerman te Rotterdam. Deze maakte een nieuwe kas naar voorbeeld van de kas van het Witte-orgel in de Herv. kerk te Bunschoten. De kas blijft buiten de bescherming.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D)