Utrechtsestraatweg 7, 3438 AK te Nieuwegein

Omschrijving

St. Nicolaas, 1874-1875, A. Tepe. Driebeukige kruisbasiliek in de voor Tepe karakteristieke baksteengotiek, belangrijk vroeg werk van deze bouwmeester, geheel ontworpen en ingericht volgens de inzichten van het St. Bernulphusgilde en als zodanig gaaf bewaard. Steunbeerloze toren van drie verdiepingen, aan de zuidzijde begeleid door een veelhoekige traptoren en bekroond door een ingesnoerde naaldspits. Inrichting door F. W. Mengelberg, Geuer, Schenk, Brom en de andere leden van het Bernulphusgilde. Laatgotisch orgelfront, afkomstig uit de v.m. Nieuwezijdskapel te Amsterdam. Nabij de kerk een door twee eenheden processiegangen omgeven kerkhof met in het midden een dodenlantaarn. Orgel uit 1879, gemaakt door Maarschalkerweerd. In de Kruisingtoren klok van Petit und Gebr. Edelbrock, 1887? diam. 34,1 cm. Mechanisch torenuurwerk Fa. A. Vos en Zonen te Nunen, 1888, elektrisch opgewonden.