Noordeloos A 3053
Noordeloos A 2857
Kerkstraat 3 C, 4225 RG te Noordeloos

NED. HERV. KERK.

Eenbeukige, 15e eeuwse dorpskerk met westelijke toren, noorderdwarspand en vijfzijdig gesloten koor.

De toren (onderstuk ca. 1300) en de zuidwand van het schip zijn sterk verbouwd in 1877, nadat de toren reeds in 1613 wijzigingen had ondergaan.

Inwendig een houten tongewelf.

Inventaris: preekstoel (1614) met een gotische voet, waaronder fragment van een hardstenen doopvont; herenbank (XVIIIb), tekstbord en grafbord (XVIII) in gesneden omlijstingen; gebodenbord (1607 ?); vier koperen kaarsenkronen (XVII); twee rouwborden (XVII ?); koperen voorzangerslezenaar (XVIII).

In het koor een groot grafmonument voor Martinus van Barnevelt (1781) met marmeren middengedeelte, waarvoor dubbele zuilen, die een gebogen fronton met wapenschilden en buste dragen.

Fijn gemetselde zijmuurtjes, waarin deuren met gebeeldhouwde opzetstukken in aan het Lod. XIV herinnerende vormen.