Noorder-Koggenland T 3186
Zuiderpad 5, 1674 NK te Opperdoes

Omschrijving

19e eeuwse STOLPBOERDERIJ onder rieten stolpdak met pannen voet en spiegel en uitgebouwd zomerhuis onder pannen zadeldak met houten dakbeschot, aan de oostzijde. De oostgevel voorzien van een houten topgevel met hooiluiken, en schuifvensters met blinden, de zuidgevel deels voorzien van een houten wand en schuifvensters, tevens een uitgebouwde stenen kamer van oudere datum onder pannen zadeldak, de noordgevel voorzien van zesruitsschuifvensters en een deur met gietijzeren levensboom in bovenlicht. Inwendig in de stenen uitbouw een geheel betegelde kamer, met van mangaankleurige figuurtegels voorziene schouw en dito vensteromlijstingen en aan de zijden elk een voorstelling van een boerenlandschap en een vaas met bloemen; in de vertrekken nog diverse bedsteden. Kenmerkende Noord-Hollandse stolpboerderij met oorspronkelijke indeling en opmerkelijke details in het interieur.